divendres, 24 de maig de 2013

S’interposa la demanda per l’augment de preus públics en les matrícules universitàries


Els estudiants immersos en la campanya Tombem el Decret interposem, finalment i després de moltes traves administratives, la demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L’associació d’Estudiants UAB (EUAB) i el Consell d’Estudiants de la UAB (CEUAB), entitats integrades en la campanya “Tombem el Decret” interposen avui, divendres 24 de Maig del 2013, la demanda contra la Generalitat pel Decret 77/2012, de 10 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2012-13.

Les raons que fonamenten la demanda són tres:
  • En primer lloc, la defensa del dret d’igualtat, incidint amb la desproporcionada diferència de preus entre les diferents comunitats autònomes, sent Catalunya la comunitats amb els preus més alts i amb una situació a nivell estatal que ens situa com al sisè sistema més car en el marc de la Unió Europea, segons l’informe de l’Observatori del Sistema Universitari. 
  • De la mateixa manera, el recurs també es fonamenta en la vulneració del dret a l’educació, concretament en el lliure accés a l’educació superior sense l’exclusió per causes econòmiques, ja que la nova política de preus no discrimina de manera coherent entre diferents nivells de renta, aportant una falsa progressivitat que es veu agreujada per una deficient política de beques i ajuts a l’estudi.
  • Finalment, s’impugna el fet que no queda clarament definit quin és el criteri a l’hora de fixar el cost dels estudis, discrepant moltes vegades els càlculs de la Generalitat amb les comptabilitats analítiques de les pròpies universitats que demostren que s’està pagant per l’estudiant més del 25% del cost dels serveis acadèmics.
El procés per interposar la demanada s’ha vist constantment entorpit per problemes judicials tals com la dilació de 6 mesos per nomenar advocat d’ofici i el no nomenament, al mateix temps, del procurador preceptiu per considerar-ho innecessari mentre era imprescindible. Constantment, el tribunal va pressionar indicant el sobreseïment del cas per aspectes que, processalment i amb la llei a la mà, no eren compatibles. En definitiva, el deficient funcionament de la justícia ha provocat que la demanda entri amb més de set mesos de retard, fet que considerem inacceptable i exposem en detall en un comunicat, que podeu llegir aquí.

Aquestes dues entitats fan una crida a altres associacions d'estudiants, a òrgans de representació estudiantil i als i les estudiants a que es sumin a la campanya i ajudin a cercar-ne suports amb la signatura de la petició o amb una donació per poder sufragar els costos, ja que aquesta és una lluita de tothom.