divendres, 12 de juliol de 2013

CEUNE de 10 de juliol #WertASeptiembre


Fem difusió de la nota de premsa que ha sortit avui de part del Consell de l'Estudiantat de la UPC i el Consell d'Estudiants de la UAB en relació als fets transcorreguts a Madrid al voltant del ple del CEUNE, de 10 de juliol. 

 

L’estudiantat rebutja la reforma de beques del Ministre Wert

El passat dia 10 de juliol hi va haver un ple del Consell d’Estudiants Universitari de l’Estat (CEUNE), òrgan que presideix el Ministre Wert i al que no hi va assistir, plantant als i les estudiants. Des de l’Assemblea Estatal de Representants d’Estudiants (AERE) es va protestar al ple i a través de les xarxes socials fent de #WertASeptiembre trending topic durant més de quatre hores a la tarda i retransmetent en directe la sessió del ple via streaming, on es va protestar davant de la mesa quan el representant de la UPC, Daniel Ramón, es va assentar allà al davant i va ser seguit per les universitats de Màlaga, Almeria, Pablo Olavide, Pública de Navarra, arribant a sumar més de 10 universitats a la protesta in situ, i desencadenant tota una onada de protestes al twitter davant la inassistència de Wert.

Curiosament, tot i la voluntat de diàleg que deia tenir el Ministeri, les universitats es van trobar amb que no se les volia deixar intervenir fins al final, al punt de precs i preguntes, tot i que finalment es va aconseguir fer retrocedir aquesta posició per part dels representants que van començar a moderar torns de paraula per poder tenir debat al voltant de la reforma que planteja el Reial Decret de Beques o l’Informe d’Experts.

Per part del representant de la UAB, Carlos Pérez, juntament amb l’AERE, es va denunciar l’actitud del Ministeri així com l’atac frontal a l’educació pública que s’està cometent i que va fer saber que “si el diàleg no serveix per a res, després que no es critiqui (referint-se a la mesa amb membres del Ministeri) si es prenen altres vies, ho obligueu vosaltres”. També es va denunciar la liberalització dels preus públics i la retallada en beques, que redunden en una clara vulneració al dret a l’educació.

Cal dir, que la retransmissió online va causar també controvèrsia, al demanar certs membres que es deixés de retransmetre mentre que segons el Reglament d’Organització i Funcionament del Consell d’Estudiants Universitari de l’Estat, aprovat en acta de 11 d’octubre de 2011, ens trobem que al article 6.4 s’estableix que: “Para favorecer la transparencia y la corresponsabilidad de sus miembros, las sesiones del Pleno serán retransmitidas en directo garantizando la accesibilidad”. Pel contrari, la retransmissió es va fer per l’AERE i va ser difosa per #wikiCEUNE i #WertASeptiembre, produint-se un seguiment massiu.

Al ple del CEUNE es va aconseguir aprovar per quasi una votació unànime, excepte per 6 vots –una abstenció i cinc vots en contra- dels 87 del CEUNE, el rebuig de la proposta del Reial Decret de Beques del Ministeri, per vulnerar el dret a l’educació i aprofitar-se de la conjuntura actual per perjudicar l’accés i la continuïtat dels estudiants al sistema universitari públic.

Durant la sessió es van viure moments de tensió amb negatives de la mesa al diàleg o postures com la del representant d’ACUDE, instant a l’entrada de les forces i cossos de seguretat de l’estat. Així mateix el suposat màxim representant dels estudiants de l’Estat espanyol es va abstenir a la votació de l’informe del Reial Decret de Beques en contra de l’opinió majoritària de l’òrgan.

D’altre banda i durant el dia anterior, els representants d’estudiants van poder debatre sobre el funcionament del CEUNE i el posicionament de beques. Va sorprendre especialment l’intent de bloquejar, per part de la Presidenta del CEUCAT, Gemma Espigares, la proposta de la UAB de denunciar, per part del CEUNE, la inconstitucionalitat del Decret de Preus per vulnerar el dret a la igualtat i a l’educació, fet que afecta especialment a l’alumnat català, conforme s’incrementa la desigualtat entre territoris i limita l’accés a l’educació superior per raons econòmiques.

La sessió va finalitzar sense haver acabat els punts fixats de l’ordre del dia però va suposar una gran denúncia sobre el rebuig frontal a les polítiques del Ministeri per part de l’estudiantat, així com també es va evidenciar la falta de diàleg i la manca de respecte i responsabilitat per les tasques del Ministre. Els representants d’estudiants van demanar la dimissió del Ministre i del Vicepresident segon.

El Ministre Wert no ens representa! Ni tampoc el vicepresident segon, ni la presidenta del CEUCAT, ni el govern de la Generalitat, ni el govern de l’Estat, tots ells òrgans transmissors de les polítiques antieducatives que s’estan aprovant d’esquenes a la comunitat educativa.

Finalment aquí us deixem algunes frases cèlebresdel Ministre Wert, un petit recordatori de perquè #WertASeptiembre!