dilluns, 9 de desembre de 2013

Prou mentides: ni un atac més a l'educació pública

El passat divendres 6 de desembre, en ple festiu per la commemoració de la Constitució espanyola i en ple dol per la mort de Nelson Mandela, el ministre Wert va publicar dissimuladament al Boletín Oficial del Estado (BOE) una disposició conforme només es concedirien diners per la beca Erasmus a aquells estudiants que haguessin aconseguit la beca general del Ministeri, creient així que passaria desapercebut per l’opinió pública.

Amb aquesta resolució, el ministre Wert i el govern central tornen a mentir descaradament a tots els i les estudiants universitàries que esperaven que aquest any es complissin els criteris amb els quals van ser escollits com a beneficiaris de la beca Erasmus, més de 32.000 estudiants aquest curs. Recordem que, tal i com es va anunciar el mes passat, el govern central introduiria una esmena al document amb una partida extraordinària per aquells estudiants que no havien rebut la beca general. Sembla ser, però, que aquesta esmena no va arribar a aprovar-se mai, perquè convenientment tenia defectes de forma i va arribar fora de plaç.
 
Vídeo campanya en contra de la supressió de les beques Erasmus: http://youtu.be/-FUtT51zArQ
 
Aquesta maniobra política va arribar després de les contínues protestes produïdes en contra d’aquesta decisió per la totalitat del sector estudiantil amb un consens històric, sumant des d’associacions dels més de 32.000 estudiants que estan actualment d’Erasmus fins al propi CEUNE, l’òrgan de representació estudiantil del que el propi ministre n’és president.

Des d’Estudiants UAB creiem intolerable aquest atac i despreci continuats del ministre contra la universitat pública, la mobilitat estudiantil i, en definitiva, tota iniciativa o ajut derivats del principi d’igualtat d’oportunitats. Per això exigim que s’amplii aquest ajut a totes les persones d’erasmus tal i com es va prometre fa un mes. Considerem que aquest episodi, que limita i redueix substancialment les beques Erasmus, no és res més que una altra estocada al sistema d’universitat pública que coneixiem fins ara, doncs ha vingut després de mesures com la pujada de preus públics, la desprogramació de les beques Séneca o les reformes als criteris d’accés a les beques generals. És per això que l’any passat vam proposar i aprovar al Consell d’Estudiants de la UAB (CEUAB) un manifest declarant a Wert persona non grata a la universitat, i pel mateix motiu vam proposar un manifest similar pel passat claustre del 31 d’octubre, que lamentablement va ser denegat per la Mesa, tot i haver precedents a la nostra universitat.

Amb tot, des d’Estudiants UAB continuarem lluitant amb tots els mitjans al nostre abast, sigui mitjançant manifests, accions, mobilitzancions, propostes o fins i tot denúncies per defensar el lliure accés a la universitat pública de qualitat i amb tot un conjunt d’ajuts que garanteixin la igualtat d’oportunitats per tota la població.