dimecres, 22 d’octubre de 2014

Digues la teva sobre la Vila!


Tots els estudiants que venim de punts allunyats del territori a estudiar a la UAB tenim l’opció d’optar a una plaça a la Vila Universitària de la UAB, unes instal·lacions amb més de 600 apartaments que estan situades a l'interior del mateix campus universitari.

Fa uns anys, era molt complicat poder accedir a un pis degut a la gran demanda, però, des de ja fa un temps el nombre de residents de la Vila ha disminuït considerablement. Quin és el motiu d'aquest declivi de la "població" en aquest entorn privilegiat fet pels estudiants i amb una quantitat molt extensa de serveis? Podria ser que no sigui un entorn tan idíl·lic com es vol fer creure?

En primer lloc, la Vila sol oferir habitacions compartides a pisos de 2, 4 i 5 persones amb preus de base que varien dels 220 als quasi bé 300 euros. En aquest punt ja es pot veure una diferència bastant important amb el lloguers a les ciutats del voltant, on una habitació individual sol tenir un preu que gairebé sempre està per sota de 200 euros mensuals. A més, totes les habitacions no són iguals: n’hi ha algunes que són tan petites que no es pot fer un ús normal del mobiliari per la falta d’espai, d'altres tenen taules o cadires trencades, etc. Estudiar en aquestes condicions, irònicament, no concorda amb el lema "A la Vila s'estudia millor".

 Així són les habitacions que no surten a la web de la Vila.

En segon lloc, les instal·lacions i les zones comunitàries moltes vegades es troben en molt mal estat o arreglades malament, encara que els que viuen a la Vila paguen una part de lloguer destinada a mantenir aquestes zones en bon estat. Mostra d'això, podem mostrar unes quantes de fotografies de la Vila:


Part d’un sostre del passadís del bloc G i bústies dels blocs G i F. Extintor que en cas d’emergència no es pot utilitzar.

Apart de les habitacions i de les zones comuns, podríem continuar amb tot un seguit de coses que no poden ser pròpies d’unes instal·lacions per les que se’n paga tant: un bar amb música 12 hores al dia durant tot el curs; una sala d’estudi que amb prou feines té capacitat per a unes 40 persones, factures de despeses amb preus totalment desorbitats, mobles en mal estat, etc.

Són tot un seguit de coses que creiem que no poden venir d’una universitat com és la UAB (perquè la Vila és de la UAB, per molt que sigui una empresa privada) i per sobre de tot, la pujada de preus que continua patint aquest servei és una despesa més que com sempre han d’acabar assumint els estudiants, que no parem de patir pujades de preu amb gairebé tot des de fa uns anys (preus públics de la universitat, transport públic, etc.) afegit a una rebaixa significativa de les beques.

Volem tenir unes instal·lacions agradables a l'abast de tothom on sigui veritat que s’estudia i és viu millor, un servei assequible i de qualitat per a l’estudiant. Per això volem saber la teva opinió. Aquesta enquesta et portarà únicament 2 minuts de contestar i ens ajudarà a detectar què és allò que urgentment cal millorar i les necessitats dels i les estudiants de la Vila.