dilluns, 1 de desembre de 2014

La Vila suspèn (1ª Part)

El passat 22 d’octubre, des d’Estudiants UAB vam publicar i difondre una enquesta entre els vilatans per poder saber que en pensen de les instal·lacions on conviuen i comprovar si les nombroses queixes que últimament s’han produït són certes i fins a quin punt és greu la situació. Després d’acabar el termini d’entrada de respostes, limitat a dues setmanes, hem obtingut obtingut un total de 363, una xifra important considerant que a la Vila viuen prop de 2000 persones.Els resultats són conclusius i fulminants: les crítiques a la Vila universitària de la UAB no han estat infundades, sinó que són una queixa generalitzada i majoritària contra l’organització, sanitat, seguretat i comoditat del recinte de la Vila.

Responent des de tots els blocs, la queixa més important i que més preocupa als vilatans són els preus desorbitats dels apartaments respecte la seva qualitat real, essent així que només atorguen un pèssim 3,13 al preu base del lloguer mensual i un 2,81 (tots dos sobre 10) al preu de les despeses de cada mes en qüestió de llum, aigua, manteniment, seguretat, etc. Això és degut a que en els darrers anys han augmentat considerablement els preus dels rebuts, els quals, tot i que poden tenir sentit després de les últimes reformes econòmiques del govern espanyol i català, no s’adeqüen a tals quantitats. És més, si s’analitzen els serveis que la Vila ofereix i el manteniment de les zones comunes, la nota que es mereixen segons els vilatans és un 4,23. És a dir, les despeses mensuals en manteniment i en serveis de la Vila no són justificables pels resultats reals que s’ofereixen.

Tot i les xifres, és adient expressar-ho en paraules, essent així que alguns vilatans han fet alguns comentaris de la seva experiència a la Vila:

"Als pisos, sovint hi ha problemes d'insectes, els desaigües s'embossen molt sovint

El tema del “toc de queda” no és massa clar ja que a les 11 segueix havent xivarri fins la 1 o hi ha dies que fins i tot hi ha soroll més tard. On és el servei que s'encarrega d'assegurar la "tranquil·litat"?

A més, està bé que hi hagi supermercat però els preus són exagerats sabent que és una zona d'estudiants…"

"A la Vila s'estudia millor", diuen... Mentida.

Per començar, mai vaig entendre per què la Vila feia obres durant les èpoques d'examens. Cada cop que els companys i jo començàvem els exàmens havíem d'anar a la biblioteca perquè era impossible estudiar amb el soroll.

A més, el personal de manteniment entrava al pis sense cap tipus de consentiment per part dels estudiants que hi vivien. Un cop la meva cadira es va trencar i tot i que vaig demanar que vinguessin a la tarda, quan no tenia classe, van vindre pel matí i van entrar a la meva habitació a "arreglar-la" (es va tornar a trencar al cap dues setmanes i vaig haver de portar una de casa) quan ni jo ni el meu company hi érem.

Alguns amics meus volien entrar a viure aquest any però desprès d'explicar-los la meva experiència tots han decidit provar sort en pisos d'estudiants a Cerdanyola, Sabadell o Barcelona."

"They blamed us for the bed bugs in our room. Seriously? We are moving a second time now and I'm allergic to insect bites, why would I? Moreover, the technician who went to take a look at our flat said that it could have been someone who was there before us. Catalunya, this is not a very nice first impression"

"No és tan idíl·lica com la pinten a la web, hi ha uns serveis massa cars (som estudiants!) als que no podem accedir... Per tant, per fer la compra he d'anar a Bellaterra. Suposa una pèrdua de temps important (hem d'estudiar) haver d'anar a la bugaderia per rentar la roba quan abans ho teníem molt millor amb una rentadora a cada pis.

M’agradaria que cada any es buidés més la Vila ja que és una vergonya pagar per la manera com ens tracten"

Però també s’ha rebut una crítica positiva!

"Malgrat les valoracions, viure a la vila és una experiència positiva, però crec que s'haurien de millorar les instal·lacions, tant pel que fa els pisos, com per les zones comunitàries (els voltants, les vistes, entre d'altres, un 10!!!). Crec també que han de deixar de fer pagar per tot, el manteniment s'ha de pagar quan el pis no és nostre, igual que els desperfectes? S'ha de pagar el lloguer de tot un mes quan tan sols t'hi has estat dues setmanes (parlo de la factura del setembre).
Com a cas personal, dir que en aquest bloc en concret, el que és l'"interfono" no va, i en alguns pisos, fins i tot, està absent... Crec que és una de les coses essencials, perquè d'aquesta manera la persona que et ve a visitar, t'ha de trucar o enviar un whatsapp, i no és, ni molt menys, còmode.
Escric totes aquestes coses per a poder millorar a poc a poc, no com a crítica, perquè sóc d'aquelles persones que mai fan els qüestionaris perquè crec que no se m'escoltarà... Però bé, tinc fe amb la Vila!"

A part d'això, hi ha dos punts mes que també són conflictius: el Wi-Fi i els contenidors de brossa. El primer es porta veient gent queixant-se des de fa anys degut a les seves caigudes, la falta de potència en hores punta i a que en alguns pisos no hi arriba senyal, entre altres. Així, i segons les dades de l’enquesta, de tots els enquestats, el 40,5% han tingut problemes amb la connexió a Internet que han estat de llarga durada, el 45,2% també n’han tingut però de curta durada i només el 14,3% no han tingut cap tipus de problema. El resultat de les xifres és incontestable, el 85,7% dels vilatans té problemes amb el Wi-Fi.

En quant al segon punt, el 80’2% dels enquestats troba que els contenidors de brossa no son prou eficaços (és a dir, estan mal col·locats i no n’hi ha suficients) per poder mantenir la Vila higiènica i neta per evitar infeccions, pudors, etc.

Ara bé, no tots els problemes són de la Vila estructuralment parlant, sinó que també es donen en marxar: un cop deixes la Vila, teòricament i per llei t’han de tornar la fiança en el moment de sortir del pis, cosa que en la majoria de casos no passa ja que, del 23,7% de tots els enquestats que han deixat la vila un 53.5% ha tingut problemes amb la fiança, principalment degut a la tardança en el retorn d’aquesta.

Tots aquests motius exposats demostren perquè només en 10 anys la Vila ha passat d’ésser un referent en habitatges per estudiants universitaris catalans a ésser una de les residències més criticades per la falta de manteniment, inacció dels gestors i els delegats de bloc elegits per aquests, poca higiene i engany generalitzat produït per els mitjans de comunicació on es publiciten aquestes instal·lacions.

Per tant, i segons l’enquesta, el lema de la Vila: “A la Vila s’estudia millor!” que es publicita a la Vila és rotundament fals per la gran majoria, ja que suspèn amb un mer 3,80. Estar clar que això no pot quedar així i que cal que fem pressió perquè les coses canviïn, perquè la Vila per voluntat pròpia no està fent res.

Seguirem fent buidatge de l’enquesta i en breus tindreu més informació sobre la que treballar per elaborar propostes de canvi. Realment hi ha històries terribles i dignes d’explicar que volem compartir per fer-nos conscients de les “dramàtiques” situacions viscudes i que es pugui buscar solució a cadascuna de les problemàtiques que s’estan produint.